AMSTERDAM - Acht universiteiten ontvangen eind deze week een dagvaarding. Een groep studenten klaagt onderwijsinstellingen aan vanwege het verhoogde collegegeld voor de tweede studie.

De studenten - verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) - hebben de universiteiten meerdere keren om opheldering gevraagd, maar of er kwam geen antwoord of het antwoord was niet bevredigend.

Datheeft een woordvoerder van de SCAU maandag laten weten.

Universiteiten krijgen geen overheidssubsidie meer voor de tweede masterstudie. Om toch kostendekkend te zijn, vragen zij soms duizenden euro’s per jaar meer dan het wettelijk collegegeld van ongeveer 1713 euro voor de eerste studie.

Opschorten

De advocaat van de studenten zet in op het voorlopig opschorten van het verhoogde collegegeld voor de duur van de procedure, zo liet hij weten.

''In principe gaat het om een bodemprocedure, maar door middel van een kort geding dat deel uitmaakt van de rechtszaak hopen wij dat de rechter een uniform collegegeld vaststelt gedurende de zaak", aldus advocaat Maarten Kalkwiek.