AMSTERDAM - Talitha van Zon werd niet belaagd door opstandelingen. Het voormalige Playboy-model moest vluchten voor haar leven omdat Afrikaanse huurlingen van een zoon van Muammar Kaddafi haar wilden verkrachten en vermoorden.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van gesprekken tussen de Britse geheime dienst MI6 en Amerikaanse adviseurs van Hillary Clinton in Libië.

De 39-jarige Van Zon beweerde zondag in een interview met The Sunday Telegraph dat ze vreesde dat ze in brand zou worden gestoken door opstandelingen en daarom van haar hotelbalkon in Tripoli zou zijn gesprongen. Volgens de Britse inlichtingendienst is dat echter gelogen.

Autoruit

"Twee gitzwarte soldaten, afkomstig uit Kaddafi's privéleger, wilden haar om beurten verkrachten. Toen sprong ze in blinde paniek van haar balkon in het Corinthia Hotel, bijna dertien meter naar beneden", aldus een van de agenten. Van Zon overleefde het doordat haar val werd gebroken door de ruit van een geparkeerde auto.

Van Zon verliet Libië zondag. Vermoedelijk is zij per boot richting Malta vertrokken. Het model verbleef sinds 11 augustus in het Afrikaanse land. Ze was daar op uitnodiging van haar voormalige vriend Mutassim Kaddafi.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special