TILBURG - De politie gaat op invalswegen richting Tilburg motorrijders erop wijzen dat de Harleydag in die plaats zondag is afgelast.

Dat wil niet zeggen dat motorrijders in alle gevallen de toegang tot de stad wordt geweigerd. ''Dat ligt helemaal aan de situatie'', zei een woordvoerder van de politie zondag.

Ook informeren matrixborden bezoekers dat het evenement niet doorgaat.

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg besloot zaterdag de Harleydag af te gelasten. Er kwam serieuze informatie binnen dat het familiekarakter van het evenement niet meer gegarandeerd kon worden.

Vermoeden

Of het vermoeden bestaat dat motorclubs de confrontatie met elkaar willen zoeken, is niet bekendgemaakt. Rond het terrein 't Laar waar de dag zou plaatsvinden is meer politie aanwezig.

Noordanus zei op Radio 1 dat niet rivaliserende bendes, maar ''andere lieden'' van plan waren de Harleydag te verstoren. Volgens de burgemeester worden motorrijders aan de rand van de stad op een normale wijze aangesproken.

''Tilburg is min of meer verboden gebied voor motorrijders. Ik ga er vanuit dat redelijke mensen begrijpen dat als het gaat om een dag als vandaag, ze beter een rondje kunnen omrijden.''

Geen aanleiding

De Harleydag in Tilburg trekt normaal gesproken een paar duizend bezoekers. Aanvankelijk liet de gemeente weten dat er geen aanleiding was om problemen te verwachten. Afgelopen zomer werden meerdere motorevenementen afgeblazen vanwege gevreesde confrontaties de motorclubs Hells Angels en Satudarah.

Noordanus zei de teleurstelling van de organisatie te begrijpen, zeker omdat de beslissing het af te gelasten pas een dag voor het evenement werd genomen. Hij nodigde de organisatoren op de radio uit voor een gesprek.