LAARBEEK - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een inval gedaan bij een tuindersbedrijf in het Brabantse dorp Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek).

Bijna 90 Oost-Europese werknemers zouden hier lange tijd zijn uitgebuit. De leef- en werkomstandigheden bij het bedrijf zouden erbarmelijk zijn.

Een woordvoerster van Migrada, de belangenvereniging voor arbeidsmigranten, heeft zaterdag een bericht daarover van Omroep Brabant bevestigd.

De organisatie heeft na de inval donderdag het grootste deel van de werknemers onder haar hoede genomen.

Klachten

Het OM viel het bedrijf binnen na diverse klachten van werknemers. De arbeiders woonden ook op het terrein van de tuinder. Zij zouden slechts 4 euro per uur hebben gekregen, moesten 80 uur per week werken en sliepen met 5 mensen in een container.

Er zouden op het terrein maar 3 wc's zijn geweest, die na hevige regenval verstopt zaten en overliepen. ''De situatie was volstrekt onacceptabel'', vat een zegsvrouw van Migrada samen.

Politiebegeleiding

Het grootste deel van de arbeiders heeft het terrein van de tuinder verlaten en is tijdelijk ondergebracht op een kampeerboerderij in de buurt.

Zij konden zaterdagavond onder politiebegeleiding hun spullen ophalen. Zo'n veertig werknemers wilden geen aangifte doen tegen de tuinder. Zij verblijven nog steeds bij het bedrijf.

FNV Bondgenoten heeft de zaak in onderzoek, meldt een zegsman zaterdagavond. Hij kon nog geen inhoudelijk commentaar op de inval geven.