LIEMPDE - De Nederlandse bisdommen moeten duidelijke afspraken maken met de pastores en parochianen over de kaders rondom euthanasie. Die oproep heeft het kerkbestuur van het Brabantse dorp Liempde zaterdag na de avonddienst gedaan.

Het kerkbestuur legde na de dienst een verklaring af over het tijdelijk vervangen van pastoor Norbert van der Sluis.

Hij weigerde eerder deze maand de uitvaart te leiden van een man die had gekozen voor euthanasie.

Er ontstond een conflict met de parochianen en het kerkbestuur omdat hij ook weigerde zijn kerk beschikbaar te stellen voor de uitvaart.

Duidelijk

''De kerkelijke wetten zijn heel duidelijk over euthanasie'', legt vice-voorzitter Tini van den Berg van het kerkbestuur uit. ''Maar de deur voor een parochiaan sluiten is niet iets dat bij het katholieke geloof hoort.''

Bovendien is het gebrek aan eenduidigheid over moeilijke kwesties als euthanasie niet goed voor de positie van de Rooms-Katholieke Kerk.

''Alleen door hierover met elkaar de dialoog aan te gaan, kan je afbrokkeling binnen de kerk voorkomen.''

Gesprek

Hulpbisschop Mutsaerts van het bisdom Den Bosch woont volgende week zaterdag de avonddienst in Liempde bij en gaat daarna over het onderwerp in gesprek met het kerkbestuur en parochianen. Ook de pers is bij deze bijeenkomst welkom.

Collegapriesters nemen de komende 2 weken de taken van Van der Sluis waar in Liempde. Het bisdom stelt dat het gaat om een tijdelijke situatie om de emoties te laten bedaren.