TILBURG - Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft zaterdagavond besloten de Harleydag van zondag alsnog af te gelasten.

Er is op het laatste moment 'serieuze informatie' binnengekomen die er op wijst dat het familiekarakter van het evenement niet meer gegarandeerd kan worden, liet zijn woordvoerder weten.

Over de aard van de informatie doet de gemeente geen mededelingen. Of het vermoeden bestaat dat motorclubs op de Harleydag de confrontatie met elkaar willen zoeken, wil hij evenmin zeggen.

De organisatie van het evenement is zaterdagavond geïnformeerd. De burgemeester zegt zijn besluit enorm te betreuren.

Groot probleem

Een woordvoerder van de Stichting Harleydag Tilburg liet weten met een groot probleem opgezadeld te zitten. ''Het terrein is helemaal ingericht en nu krijgen we om half zeven 's avonds de mededeling dat de vergunning is ingetrokken."

"Duizenden bikers die niets van de afgelasting weten komen naar Tilburg. De burgemeester heeft met de afgelasting juist een probleem geschapen en wij weten niet hoe we dit op moeten lossen. Het is een grote ellende.''

Risicogebied

Evenemententerrein 't Laar aan de rand van de stad waar de Harleydag zondag zou worden gehouden is aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Er worden maatregelen getroffen zodat de politie zondag haar werk goed kan doen. Welke maatregelen dat precies zijn, was zaterdagavond nog niet bekend. Mensen worden opgeroepen om niet naar 't Laar te komen.

De Harleydag in Tilburg trekt doorgaans maximaal een paar duizend bezoekers. Eerder deze week liet de gemeente desgevraagd nog weten dat er geen aanleiding was om problemen te verwachten.

Satudarah

Afgelopen zomer werden meerdere motorevenementen afgeblazen omdat een confrontatie tussen de motorclubs Hells Angels en Satudarah werd gevreesd.

Ook in Breda gelden dit weekeinde weer speciale veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van intimiderend gedrag door leden van Satudarah in het uitgaansgebied.