HILVERSUM - Voormalig PvdA-minister Ella Vogelaar vindt dat partijleider Job Cohen het komende politieke jaar zijn leiderschap moet vestigen van de PvdA en van de oppositie.

 ''Het zal er dit jaar op aankomen voor Cohen of hij dat leiderschap kan vormgeven", betoogde Vogelaar zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Volgens haar moet Cohen duidelijker gezicht geven aan de PvdA, iets wat hem in haar ogen de afgelopen tijd nog onvoldoende lukte. Vogelaar trad tijdens de vorige kabinetsperiode af als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Voor Vogelaar was Cohen de ideale kandidaat voor het premierschap, maar moet hij zichtbaar wennen aan zijn rol in het parlement.

Hoopvol

Ook Wim Kok had destijds tijd nodig, erkende ze. Cohens interview vorige week in NRC Handelsblad stemde Vogelaar ''hoopvol''. De PvdA-leider kondigde daarin aan de ''mooie praatjes'' van het kabinet bloot te leggen.

Vogelaar vindt daarnaast het optreden van de oppositie te versnipperd en hoopt dat Cohen als leider van de grootste oppositiepartij meer sturing gaat geven.