AMSTERDAM - Bij de kinderopvangbranche in Amsterdam is sprake van een 'stuitend gebrek' aan zelfkritiek.

De sector moet veel beter gaan presteren, twittert de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zaterdag in reactie op een bericht in Het Parool.

In de krant beklaagt Aad de Booij, de directeur van één van de grootste aanbieders van kinderopvang in Amsterdam, zich over de inspecteurs van de GGD. Sinds de zedenzaak van Robert M. zouden zij onnodig streng controleren.

De inspecteurs schieten volgens hem door en verwijzen ook bij onderwerpen die niets met de veiligheid van kinderen te maken hebben onmiddellijk naar de zedenzaak.

Meerdere adressen

De Letse M. heeft bekend 87 jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt, zowel bij hem thuis, op oppasadressen en in crèches waar hij werkte.

De Booij waarschuwt voor het gevaar dat kinderdagverblijven straks alleen maar krampachtig bezig zijn met voldoen aan de richtlijnen in plaats van de regels naar de geest na te leven. De GGD ontkent strenger op te treden en stelt dat de hele samenleving alerter is geworden.

De krant wijst erop dat de dienst dit jaar al zeven kinderdagverblijven heeft verboden kinderen op te vangen. In 2010 waren dat er over het hele jaar vijf en in 2009 slechts één.

Lees meer over de zedenzaak in Amsterdam op onze special