ROTTERDAM - Diverse musea hebben maatregelen genomen na de inbraakgolf in heel Europa waarbij dieven er vandoor gingen met neushoornhoorns.

Vrijdagavond was het Natuurhistorisch Museum Rotterdam het doelwit, er verdwenen twee hoorns.

Zo heeft Naturalis in Leiden ook hoorns, maar die liggen niet in het publieke domein, aldus een medewerker. ''Ze liggen achter slot en grendel, zelfs het meeste personeel weet niet waar.'' De enige hoorns die te zien zijn, zijn nep.

De hoorns die vrijdag werden gestolen, wegen in totaal een kilo of zes, aldus een woordvoerder van het museum. Volgens hem kan de prijs op de zwarte markt oplopen tot 75.000 euro per kilo. In Oost-Azië is de hoorn van de neushoorn een populair ingrediënt voor pillen en poeders die seksueel stimulerend zouden werken.

Musea zijn al ruim een half jaar alert, sinds de eerste diefstallen werden gepleegd. Zo was er in Naturalis een expositie gepland met een skelet van een neushoorn, met erop echte hoorns, maar die zullen toch niet te zien zijn.

Ladder

Inbrekers kwamen vrijdag rond 22.30 uur het Natuurhistorisch Museum Rotterdam binnen en gebruikten een ladder om bij de neushoornkop te komen.

Die hing hoog aan een muur en werd ervan af geslagen. De kop was niet echt, maar de hoorns erop wel. Ze werden ooit in beslag genomen in de Rotterdamse haven en aan het museum geschonken.

Het museum had de hoorns niet achter slot en grendel, omdat ze ''publiekslieveling'' waren bij kinderfeestjes en speurtochten, aldus een woordvoerder. ''Daar hebben we bewust voor gekozen, en de kop hing hoog en droog. Bovendien, 17e-eeuwse meesterwerken liggen ook niet in een kluis.''

Neushoornhoorns gewild