AMSTERDAM - Een groep overlevenden van de Holocaust is tegen de komst van Grimbert Rost van Tonningen naar de synagoge van Enschede. Van Tonningen, zoon van 'foute ouders', is dinsdag te gast in het kader van een expositie over Anne Frank.

In het Joodse gebedshuis zal Grimbert Rost van Tonningen een lezing houden over zijn ervaringen als kind van ouders die in de Tweede Wereldoorlog fout waren.

Hij is de oudste zoon van NSB-voorman Meinoud Rost van Tonningen en diens vrouw Florrie, alias de Zwarte Weduwe.

Van Tonningen heeft herhaaldelijk afstand genomen van de ideologie van zijn ouders. Met zijn toespraak legt hij indirect een link naar Anne Frank, over wie deze maand in de synagoge een tentoonstelling te zien is.

Onbegrijpelijk

De komst van Van Tonningen kan niet op sympathie rekenen uit de Joodse gemeenschap in Twente. "Zolang er nog één Joodse overlevende van de Holocaust leeft, moet je dit soort dingen gewoon niet doen. Rost van Tonningen draagt de last van zijn familienaam met zich mee en dat begrijp ik, maar om zijn lot met dat van Anne Frank te vergelijken vind ik onbegrijpelijk en dom", zegt Dick Houwaart, ex-voorzitter van de Anne Frank Stichting en zelf Holocaust-overlevende.

Houwaart is niet te spreken over het bestuur van de synagoge. "Ze hebben hem uitgenodigd en hebben geen rekening gehouden met het feit dat er overlevenden zijn die hier van schrikken. Er is ook geen overleg geweest met de Anne Frank Stichting en met het bestuur van de Joodse gemeente in Twente. Heel erg kwalijk".

Boodschap

Zelf wil Rost van Tonningen weinig kwijt over de commotie. "Ik geef mijn boodschap niet aan de media af, maar aanstaande dinsdag in Enschede. Die boodschap moet voor de toehoorders goed of slecht zijn. Daar wil ik het nu bij laten", zegt hij in een reactie.

Op 4 mei hield hij een lezing in Culemborg, waarbij tegenstand ontstond onder Joden en oud-verzetsmensen.

Boycot

Volgens Houwaart vergelijkt Rost van Tonningen zichzelf met oorlogskinderen als Anne Frank. "Hoe kan hij dit doen? Hij heeft van 1941 tot 1945 een mooie jeugd gehad en is na de oorlog bij koningin Juliana opgevangen op paleis Soestdijk. Deze informatie kun je online vinden", aldus de overlevende. Hij roept iedereen op om de lezing te boycotten.

Bruggen

Het bestuur van de synagoge laat weten dat de lezing doorgaat. Volgens voorzitter Frans Bakx, die naar eigen zeggen 'bruggen wil bouwen', is er binnen de Joodse gemeenschap van Twente ook steun voor de komst van Van Tonningen.