DE BILT - Het KNMI heeft vrijdagmiddag gewaarschuwd voor extreem weer in de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland.

Voor die gebieden gold een code oranje met zware onweersbuien, veel regen en harde windstoten. Dat liet een woordvoerder van het KNMI weten.

De waarschuwing is rond half vier weer ingetrokken omdat de buien het land inmiddels verlaten hebben.

In de oostelijke en noordelijk provincies is het broeierig warm waardoor het gebied met slecht weer dat over Nederland trekt, actiever wordt.

Het KNMI waarschuwt voor windstoten tot 120 kilometer per uur. Lokaal kan veel neerslag vallen met kans op wateroverlast. De problemen kunnen tot in de avond duren.

Files

Op de A7 zijn twee auto's door bliksem getroffen. Dat gebeurde tussen Sneek en Joure. Ook is een gat van 20 centimeter breed in het wegdek geslagen. Niemand raakte gewond. Dat heeft de politie laten weten.

In beide richtingen ontstond een file van enkele kilometers. ''Er zijn geen gewonden gevallen’’, zegt een politiewoordvoerder. ''Maar de inzittenden durfden hun auto niet uit. De hulpdiensten hebben ze na tien minuten bevrijd.’’

De auto’s zijn weggesleept om het verkeer vrij baan te geven. Daarna kwam het verkeer weer langzaam op gang. 

De ANWB meldt ook dat er files rond Arnhem staan, onder meer op de A12 en de A50.

Treinverkeer

Tussen het Gelderse ’t Harde en Putten is voorlopig geen treinverkeer mogelijk door blikseminslag. Dit meldde Prorail.

Tussen Nunspeet en Putten was het treinverkeer eerder op de dag al gestremd door koperdiefstal aan twee sporen van elk 3 kilometer lang.

Hoe lang het reparatiewerk aan beide sporen gaat duren, is onbekend.

Boom

Op het spoor tussen Winterswijk en Lichtenvoorde is vrijdagmiddag een trein tegen een boom gereden. De boom was vermoedelijk door een stevige onweersbui op de rails gevallen.

Volgens een woordvoerder van ProRail is de trein zwaar beschadigd door de aanrijding. Passagiers en treinpersoneel zijn niet gewond geraakt. De trein is van vervoerder Syntus.

Meerdere bussen zijn onderweg om de gestrande reizigers op te halen. Het treinverkeer op het traject is tot zeker 16.00 uur gestremd.

Ochtend

In de ochtenduren trokken regen en onweersbuien vanuit het zuiden over het land. Dat leidde nauwelijks tot grote problemen. Wel liep het verkeer rond Rotterdam en Den Haag wat vertraging op.

Ook waren radiostations in delen van het land niet goed te ontvangen, doordat een verdeelcentrum in Terneuzen te kampen had met de forse neerslag.

Bekijk het actuele weerbericht op onze weerpagina