AMSTERDAM - De oorzaak van de brand in de zendmast in Hoogersmilde is al bekend, maar zendmastbeheerder Novec houdt die informatie voorlopig voor zichzelf.

Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen RTV Utrecht.

De zendmast in Drenthe vloog op 15 juli in brand. Eerder die dag was er ook al een kleinere brand in de zendmast in IJsselstein.

Volgens de regionale zender weten de betrokken bedrijven inmiddels wat aan de brand in Hoogersmilde vooraf ging, maar hebben ze samen besloten dat stil te houden.

Geen televisie

Delen van het land moesten het vanwege de brand urenlang stellen zonder radio en televisie via de ether. De problemen ontstonden door de brand in twee zendmasten. In Hoogersmilde stortte de mast door de brand deels in.

Novec en BP zijn woensdag tot een akkoord gekomen om de gerezen problemen rond de zendmasten met grote voortvarendheid op te lossen. Dat melden zij in een gezamelijk persbericht.

Bemiddelen

De partijen hebben een partij gevraagd om te gaan bemiddelen. Hiermee is het kort geding, dat donderdagmiddag zou dienen bij de rechtbank Rotterdam, van de baan.

Zij streven na zo snel mogelijk weer veilig op vol vermogen uit te kunnen zenden en veilig herstel van het volledige FM-zendbereik vanaf de locaties IJsselstein en Wieringermeer. De zendmast IJsselstein, die een cruciale rol speelt in de radiodistributie, zal daarbij voorrang krijgen.

Brand Hoogersmilde