AMSTERDAM - De zedenverdachte Robert M. krijgt een schadevergoeding van Justitie. Dat meldt het Parool donderdag.

Het zou gaan om een bedrag van 140 euro. Hij zou onterecht in afzondering en onder cameratoezicht zijn gesteld. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing was dat niet nodig.

Het bedrag kan volgens M.'s advocaat Wim Anker oplopen tot 2300 euro. Het bedrag is volgens de krant gebaseerd op een periode van twee weken in februari.

Zelfmoord

De directie van de penitentiaire inrichting in Vught zou M. ten onrechte in afzondering en onder cameratoezicht hebben gesteld. Het ministerie van Justitie en de Dienst Justitiële Inrichtingen vreesde dat M. in zijn cel zelfmoord zou plegen.

M. stond in totaal tien maanden permanent onder cameratoezicht. De advocaten -naast Anker ook  Tjalling van der Goot- hebben in totaal zeventien klachten ingediend over het toezicht.

Beslag leggen

In een reactie stelt Richard Korver, raadsman van een groot aantal ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak, dat het Openbaar Ministerie beslag moet leggen op de schadevergoeding, wegens een onterechte verlenging van zijn detentie in afzondering en met cameratoezicht.

Korver zal het OM vragen beslag te leggen op iedere toegekende schadevergoeding, zodat dit geld kan worden aangewend voor het betalen van schadevergoedingen die betrokken ouders in het strafproces van M. zullen eisen.

''Mijn cliënten gaan er vanuit dat het OM dat onmiddellijk doet'', aldus de raadsman.

Recht

Dat M. een schadevergoeding krijgt, is volgens Korver een feit waarbij zijn cliënten zich hebben neer te leggen. ''Zo werkt het recht. Het belang van de ouders is eerst en vooral dat M. het proces volledig uitzit.''

Korver vroeg het OM eerder dit jaar al beslag te leggen op de eventuele meerwaarde van de koopwoning van M. en diens partner Richard van O. Zover kwam het echter niet: het huis werd met aanzienlijk verlies verkocht, waardoor de verdachten achterbleven met een schuld.

Geen beslag

Het OM stelt in een reactie echter dat er geen beslag gelegd kan worden op het geld van Robert M. Volgens een woordvoerster van het parket is een beslag op eventuele tegoeden van M. exclusief een zaak van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Deze dienst is belast met het innen van door de rechter toegekende verzoeken tot schadevergoeding in strafzaken.

Rechter

Voordat het CJIB in actie kan komen om een schadevergoeding te innen, moet deze vergoeding eerst door de betrokkene zijn ingediend en door de rechter zijn toegekend, aldus het OM.

Dat is in de zaak tegen Robert M., wiens strafproces zich nog in de inleidende fase bevindt, nog lang niet aan de orde. Er zijn nog geen claims ingediend, laat staan dat deze door de rechter zijn beoordeeld.

Als een veroordeelde in gebreke blijft bij het betalen van schadevergoeding, kan het CJIB beslag leggen op tegoeden of bezittingen.