LEEUWARDEN - Het Friese advocatenkantoor Anker en Anker, dat hoofdverdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak bijstaat, heeft honderden haat- en dreigmails ontvangen.

Dat heeft advocaat Wim Anker donderdag gezegd na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Het kantoor heeft besloten niet op de mails met grove beledigingen en bedreigingen te reageren en geen aangifte te doen, aldus Anker.

De mails kwamen binnen vanaf december 2010, toen kort na de arrestatie van M. duidelijk werd dat het advocatenkantoor hem zou gaan bijstaan.

Scheldkanonnades

''Toen was het op zijn hevigst, we kregen ongeveer 600 mails binnen, vaak onder een schuilnaam’’, aldus Anker. Het gaat om mails vol scheldkanonnades, ziekteverwensingen en bedreigingen.

Robert M., die heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt, zit momenteel in het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij weigert medewerking.

Camerabewaking

Volgens zijn advocaat staat M. nog altijd onder voortdurende camerabewaking, ook in het PBC. ''Wij vinden dat die beperkende maatregelen moeten stoppen’’, aldus Anker.

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft volgens Anker een halfjaar geleden al geoordeeld dat de afzondering en het voortdurende cameratoezicht onterecht waren. M. kreeg destijds daarom een schadevergoeding van 10 euro per dag, in totaal 140 euro. De schadevergoeding zou - bezien over de hele periode - nog kunnen oplopen, aldus Anker.

Suïcide

Na observatie in het PBC keert M. terug in de gevangenis. ''Dan moet zijn detentie genormaliseerd worden’’, vindt Anker. ''In de beslissing van de RSJ is te lezen dat geen gevaar voor suïcide bestaat.’’

Op 14 september is er bij de rechtbank in Amsterdam opnieuw een pro-formazitting in de zaak. Justitie hoopt in december een regiezitting te kunnen houden. Het inhoudelijke proces moet in 2012 plaatsvinden.

Lees alles over de zedenzaak Amsterdam