DEN BOSCH - Een 58-jarige voormalig Hells Angel uit Drunen die op 12 juli werd aangehouden in verband met twee aanslagen op coffeeshop Carpe Diem in Helmond, is woensdag veroordeeld voor bezit van een antieke revolver, patronen en een mes.

De politierechter legde 43 dagen celstraf plus 100 uur werkstraf op. De man komt woensdag vrij.

Voor de aanslagen op de coffeeshop werd de man niet vervolgd. Het enige bewijs voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen was een anonieme tip die via de Criminele Inlichtingen Eenheid bij de politie kwam. De man noemde zich slachtoffer van een 'smerige streek'.

Volgens de informant van de politie was de Drunenaar in het bezit van een raketwerper, handgranaten en mitrailleurs om zich te kunnen wreken voor het oneervolle ontslag (bad standing) bij de Hells Angels.

Bovendien was hij volgens de tip betrokken bij de twee veelbesproken aanslagen op de coffeeshop vorig jaar in Helmond. Hij werd met veel machtsvertoon en geweld opgepakt maar de vangst bleek minimaal.

De voormalig Hells Angel zat ten tijde van beide aanslagen een straf uit in België en de Nederlandse politie kon dus weten dat de man onmogelijk betrokken kon zijn geweest, zei zijn advocaat Jan Gerrits woensdag bij de politierechter in Den Bosch. Hij beschuldigde de politie van slecht recherchewerk.

De officier van justitie ging woensdag niet in op de verwijten maar weersprak ze niet. Hij eiste vijf maanden cel voor het wapenbezit. De politierechter legde vanwege de ‘bijzondere omstandigheden’ lagere straf op.