DEN HAAG - Ruim 46.000 nieuwe studenten hebben zich ingeschreven op een van de Nederlandse universiteiten. Dat zijn er 4,5 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd.

De cijfers zijn voorlopig en op basis van vooraanmeldingen, zo liet de VSNU (waar alle universiteiten onder vallen) woensdag weten. Nieuwe studenten kunnen zich tot 1 oktober aanmelden.

De groei komt voor een groot deel door buitenlandse studenten die hier komen studeren: 7000 komend collegejaar. Dat is maar liefst 38 procent meer dan vorig jaar.

Qua opleidingen zit de grootste groei bij techniek (plus 17 procent), natuur (plus 12 procent) en economie (plus 11 procent). De bacheloropleiding psychologie is met ruim 4000 aanmeldingen het populairst. Het aantal aanmeldingen bij de opleidingen taal & cultuur is met 8 procent afgenomen.

Voltijd

Voltijd studeren is stukken populairder dan deeltijd en het aantal aanmeldingen voor deeltijdopleidingen is op basis van de voorlopige aanmeldingen nu nog meer afgenomen: van 3.000 studenten vorig jaar naar 2.100 momenteel. Alleen de deeltijdopleiding voor leraren kende een lichte stijging.

Dat kan er volgens de VSNU mee te maken hebben dat deze studenten geen last hebben van de langstudeerdersmaatregel van het kabinet. Iedere student die meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de studie, moet vanaf volgend collegejaar 3000 euro extra collegegeld betalen.