AMSTERDAM - Vier opleidingen van hogeschool Inholland die dit voorjaar als zeer zwak werden bestempeld, mogen misschien toch blijven bestaan.

De kwaliteit van deze studies is na forse ingrepen sterk verbeterd, schrijft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) woensdag aan de Kamer, weet De Telegraaf.

Het gaat om de opleidingen bedrijfseconomie, commerciële economie, media en entertainmentmanagement en vrijetijdsmanagement. De Inspectie van het Onderwijs stelde in april vast dat het niveau van deze opleidingen ondermaats was. Daarop werd de accreditatie van de vier studies ingetrokken.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van het hoger onderwijs moet waarborgen, deed naar aanleiding van de bevindingen van de onderwijsinspectie uitgebreid onderzoek naar de verbeterplannen die Inholland voor de studies had aangekondigd.

Hbo-bachelorniveau

De waakhond heeft er inmiddels voldoende vertrouwen in dat alle afstudeerwerken die het afgelopen studiejaar een voldoende kregen, ook echt van hbo-bachelorniveau zijn.

Zijlstra beslist in het voorjaar van 2012 of de opleidingen mogen blijven bestaan. "De positieve uitkomst van dit tussentijds oordeel wekt vertrouwen, maar er kan niet worden vooruitgelopen op de uitkomsten van de definitieve advisering van NVAO", schrijft Zijlstra.