DEN HAAG - Het aantal zelfdodingen is in 2010 gestegen met bijna 5 procent van 1525 tot 1600. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit de statistieken, die maandag zijn bijgewerkt, blijkt dat mensen nog steeds vooral op latere leeftijd zelfmoord plegen. De grootste groep blijft die van 40 tot 50 jaar.

Een andere grote groep is die van 50 tot 60 jaar. Gevallen van euthanasie en pogingen tot zelfdoding zijn niet in de cijfers opgenomen.

Mannen

Volgens de cijfers komen zelfdodingen nog steeds vaker voor onder mannen dan onder vrouwen. In totaal pleegden 1124 mannen in 2010 zelfmoord, een stijging van 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij vrouwen is de stijging 3,3 procent. Qua leeftijd is de grootste stijging terug te vinden in de groep tussen 40 en 65 jaar, aldus de zegsvrouw dinsdag.

Uit de statistieken, die maandag zijn geüpdatet, blijkt dat mensen nog steeds vooral op latere leeftijd zelfmoord plegen. De grootste groep blijft die van 40 tot 50 jaar. Een andere grote groep is die van 50 tot 60 jaar. Gevallen van euthanasie en pogingen tot zelfdoding zijn niet in de cijfers opgenomen.

Psychische stoornissen

Verreweg de meeste zelfdodingen kwamen voort uit psychische stoornissen. Fysieke klachten waren het minst een reden om uit het leven te stappen. Overigens was bij 541 gevallen het motief niet bekend.

Begin dit jaar zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een streefgetal voor het terugdringen van het aantal suïcides los te laten. De bewindsvrouw noemde het streefcijfer toen te ambitieus en niet realistisch, aangezien in 2009 en 2008 het aantal met 6 procent toenam. Ze wil nog steeds wel het aantal zelfdodingen terugdringen.