DEN HAAG - Een F16-piloot die wordt verdacht van spionage, had meer staatsgeheime documenten in zijn bezit dan waarover hij eerder heeft verklaard.

De informatie werd gevonden in een container die op weg was naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat stelde de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.

Volgens justitie lijkt het erop dat Chris V. daar ''doelbewust over heeft gelogen''. Maar volgens zijn advocaat verklaarde V. eerder dat hij zich niet kon voorstellen dat hij nog dergelijke documenten in zijn bezit had.

Het gaat onder meer om ordners en cd-roms. ''Deze documenten stellen niet zoveel voor. Bij de luchtmacht stond zelfs op wc-papier geheim'', betoogde V. ''Het jongste document dateert van 2005. Ik heb dat bewaard uit liefde voor het vak.''

Wit-Rusland

De piloot zou staatsgeheimen hebben gelekt aan een kolonel in Wit-Rusland. Hij werd in april van dit jaar opgepakt. V. geeft toe met de kolonel te hebben gesproken, maar niet over staatsgeheime zaken. Die heeft hij naar eigen zeggen ook niet overhandigd.

Hij onderhield contact over een tragisch ongeval op een vliegshow in Polen waar twee collega's omkwamen.

De advocaat van V. bepleitte dat de voormalig piloot direct zou worden vrijgelaten. De rechtbank heeft echter besloten dat de piloot voorlopig in voorarrest blijft.