AMSTERDAM - Door de verhoging van de btw op de podiumkunsten is de voorverkoop voor het komende theaterseizoen sterk teruggelopen.

Het aantal verkochte kaarten daalde met 14 procent vergeleken met het vorige seizoen. Dat meldde de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) dinsdag.

Mensen kiezen ook voor voorstellingen met minder dure kaartjes. Daardoor is de omzet voor theaters en schouwburgen met 18 procent teruggelopen. De btw op podiumkunsten is per 1 juli verhoogd van 6 naar 19 procent.

Bij de programmering voor het komende seizoen hebben podia al rekening gehouden met een mogelijke vermindering van de kaartverkoop, en zijn er 9 procent minder voorstellingen en concerten geprogrammeerd.

In 2009 en 2010 kregen de theaters en schouwburgen al een daling van de omzet van 15 procent voor de kiezen, vooral door de financiële crisis.

Geen signalen

''De podia in Nederland hebben het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad, en daar komt deze terugval nog eens bovenop''', aldus directeur Hans Onno van den Berg van de VSCD. De belangenvereniging hoopt dat het kabinet besluit de btw in 2012 weer te verlagen naar 6 procent en dat de gemeenten met hun bezuinigingsplannen de podia een beetje ontzien.

Van den Berg heeft nog geen signalen ontvangen dat theaters of schouwburgen kopje onder dreigen te gaan. Naast de bezuinigingen op het aantal geprogrammeerde voorstellingen, hebben veel podia al bezuinigd op personeel.

In juni had een groot aantal koepelorganisaties van theatermakers en podia de geplande btw-verhoging voor de rechter gebracht, maar zonder succes. De VSCD heeft een representatieve steekproef gehouden onder de ruim 160 leden. Die beslaan zo'n 60 tot 70 procent van de markt voor voorstellingen.