BREDA - Chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat in januari werd verwoest door brand, is dinsdag failliet verklaard. Een woordvoerster van de rechtbank in Breda heeft dat gemeld.

Het bedrijf had het faillissement zelf aangevraagd. De omzet van Chemie-Pack was over 2010 nog 6,6 miljoen euro. Na de brand daalde de omzet met bijna 90 procent.

Chemie-Pack zag na de brand op 5 januari nog wel een rooskleurige toekomst en wilde met minder personeel en lagere kosten op de kleine locatie in Oud-Gastel weer werken aan de toekomst.

Chemie-Pack maakte veel kosten door de brand en werd geconfronteerd met beslag op het verzekeringsgeld door het waterschap Brabantse Delta.

De totale schade van de brand is geraamd op ruim 40 miljoen euro. De verzekering van Chemie-Pack dekt volgens onbevestigde berichten maar een fractie van dat bedrag.

Kosten verhalen

De beslagen die het waterschap heeft gelegd op verzekeringsgeld van Chemie-Pack komen door het faillissement van het bedrijf te vervallen. De kans dat het waterschap nog alle kosten van de brand op 5 januari kan verhalen op het bedrijf, is sterk afgenomen. Het waterschap heeft dat dinsdag laten weten in een verklaring over het faillissement.

Het waterschap claimde 13,5 miljoen euro van Chemie-Pack, de kosten van het opruimen en schoonmaken van het verontreinigde slootwater. De verzekering van Chemie-Pack wilde tot dusver niet uitkeren omdat er nog diverse onderzoeken naar de toedracht van de brand en de bestrijding lopen.

Vorderingen

Brabantse Delta zal de openstaande vorderingen neerleggen bij de curator die dinsdag is aangesteld en zal zich over de ontstane situatie beraden met als inzet om zo min mogelijk lasten bij de burger neer te leggen, aldus de verklaring.

Dijkgraaf Joseph Vos heeft eerder gezegd dat de kosten voor inwoners en bedrijven omhoog moeten als het waterschap zelf voor de kosten opdraait. Het bestuur werkt momenteel aan de begroting voor 2012 maar kan nu nog niks zeggen over de tarieven voor volgend jaar, aldus een woordvoerster.

Burgers

Burgers hebben voor een miljoen euro aan schade opgegeven en bedrijven hebben voor 3,5 miljoen euro schade geleden. Verscheidene overheden hebben hun schade berekend op 37 miljoen euro. Zo kostte het opruimen, opslaan en verwerken van verontreinigd water en grond het waterschap Brabantse Delta circa 15,5 miljoen euro.

Het Havenschap verliest door de brand circa 3 miljoen euro en de kosten voor Moerdijk en de Veiligheidsregio liggen op ongeveer 16 miljoen euro.

Consequenties

Het is nog niet exact te overzien wat de consequenties van het faillissement voor de gemeente Moerdijk zijn. Dat vergt nog nader onderzoek, liet de gemeente dinsdag weten in een verklaring.

De gemeente maakte miljoenen kosten door de brand die het chemiebedrijf in januari verwoestte. De verzekering van Chemie-Pack biedt hoogstwaarschijnlijk veel te weinig dekking.

Moerdijk noemt het faillissement heel vervelend voor het bedrijf en voor de medewerkers die hun baan verliezen.