LIEMPDE - In Liempde (Noord-Brabant) is ophef ontstaan na de weigering van pastoor Norbert van der Sluis om de uitvaart te verzorgen van een man die had gekozen voor euthanasie.

De pastoor vertelde dinsdag dat hij ook niet wilde dat een collega de plechtigheid in zijn kerk zou overnemen. De familie van de overledene moest uitwijken naar een kerk in Sint-Oedenrode.

Het kerkbestuur is zo verontwaardigd over de starheid van de pastoor dat een actie voor behoud van het orgel voorlopig is stopgezet. Vrijwilligers hebben zich teruggetrokken en kunstenaars die werken voor een veiling zouden leveren, doen dat nu niet. Ze begrijpen niet waarom de pastoor geen collega wilde inschakelen.

Het kerkbestuur wil dat de pastoor zijn excuses aanbiedt en zijn beleid wijzigt. Doet hij dat niet, kan er beter een andere pastoor komen. Dat heeft het kerkbestuur aan het bisdom Den Bosch laten weten.

Geweten

Van der Sluis zegt zich gebonden te voelen aan de regels die de Nederlandse bisschoppen met elkaar hebben afgesproken. Zij hebben bepaald dat mensen die voor euthanasie kiezen, geen recht meer hebben op een kerkelijke uitvaart.

''Bij euthanasie moet ik nee zeggen", aldus de pastoor. ''Ik kan het voor mijn geweten dan niet verantwoorden dat ik wel een collega zou toestaan de mis in mijn kerk te verzorgen."

Bisdom

Het bisdom Den Bosch kan niet zeggen welke pastoor goed is omgegaan met de uitvaart van de man die vorige week vrijdag in Liempde na euthanasie is overleden. Pastoor Norbert van der Sluis wilde in Liempde geen uitvaart voor de man verzorgen, pastoor Vincent Blom in Sint-Oedenrode deed het vervolgens wel.

Volgens een woordvoerder wijst de kerk actieve euthanasie af. ''Het is echter geen simpele kwestie van de een heeft gelijk en de ander niet", staat in een persverklaring.

Priesters wordt gevraagd het standpunt van de kerk duidelijk met de betrokkenen te communiceren. Pastoor Norbert van der Sluis zou dat ook hebben gedaan.

''Priesters moeten tot het laatst toe liefde en zorg geven aan de persoon en uiteindelijk hem of haar aan God toevertrouwen'', aldus de verklaring van het bisdom.

De woordvoerder wil verder niet op de kwestie ingaan.