AMSTERDAM - Schiphol is op 6 december 2007 ontsnapt aan een vliegramp. Twee passagiersvliegtuigen misten elkaar op een haar.

De bijna-ramp ontstond door een fout van de luchtverkeersleiding, blijkt uit een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Aan het incident werd nooit veel ruchtbaarheid gegeven, maar komt door het rapport nu toch in de publiciteit. Volgens de onderzoeksraad hield de luchtverkeersleiding zich niet aan de eigen voorschriften, waardoor een Airbus A318 van Air France en een Boeing 737 van KLM rakelings over elkaar heen vlogen.

Doorstart

De Airbus met 104 passagiers aan boord maakte vanwege de harde zijwind vlak voor de landing op Schiphol een doorstart. Kort daarvoor gaf de luchtverkeersleiding de Boeing met 195 inzittenden toestemming om te vertrekken. In de lucht kwam het bijna tot een botsing tussen de twee vliegtuigen.

Luchtverkeersleiding Nederland laat in een reactie weten de verantwoordelijkheid bij het ontstaan van het voorval te erkennen en maatregelen te zullen treffen.

Zo worden interne voorschriften onderzocht op onduidelijkheden en indien nodig aangepast. Ook worden voorvallen sneller en efficiënter geanalyseerd.