DE BILT/RIJSWIJK - Zware regen- en onweersbuien hebben dinsdag tot overlast geleid in Noord-Brabant, een deel van Gelderland en in Twente. Vooral in de Kempen en in Eindhoven en omgeving kwam veel water naar beneden.

De veiligheidsregio van Eindhoven kreeg in korte tijd 136 meldingen, hoofdzakelijk over wateroverlast.

Het KNMI heeft dinsdagochtend opnieuw een waarschuwing uitgedaan voor zwaar onweer, maar trok die om 15.30 uur in. De waarschuwing gold voor met name het oosten van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

Zowel in Groesbeek als in Nijmegen liepen straten onder. Volgens WeerOnline kwam er in de regio's Eindhoven en Nijmegen lokaal in korte tijd 30-35 mm neerslag naar beneden en viel in het Brabantse Sint Hubert tot 14.00 uur dinsdagmiddag de meeste neerslag (43.1 mm).

België

Het regen- en onweergebied trok eerder over België. Delen van het land kampten met wateroverlast, waarvan ook het weg-, trein- en vliegverkeer hinder ondervonden. Zo liepen in de hoofdstad Brussel belangrijke verkeerstunnels vol. In sommige straten stond het water een halve meter hoog.

Het centrum van Halle (ten zuiden van Brussel) liep helemaal onder. Donderdag waren er vergelijkbare problemen. Op Pukkelpop in Hasselt ging het toen vreselijk fout door het noodweer. Vier mensen overleefden de gevolgen daarvan niet.

PSV

De selectie van PSV heeft de training voortijdig verlaten vanwege het noodweer. Op Sport- en trainingscomplex De Herdgang kon trainer Fred Rutten zijn werk niet meer naar behoren uitvoeren met de spelersgroep.

Het netwerk van telecomprovider T-Mobile was niet of slecht bereikbaar in Brabant, meldt Omroep Brabant. Klanten konden niet bellen en internetten met hun mobiele telefoon. Volgens de omroep zou ook Vodafone met netwerkproblemen kampen.”

Twente

Hevig noodweer heeft ook in Twente veel overlast veroorzaakt. Door regen, onweer en windstoten liepen kelders onder water en waaiden takken op de weg.

Ook kreeg de brandweer twee meldingen binnen van een woningbrand. Dit was waarschijnlijk het gevolg van blikseminslag.

Verwachting

Het onstuimige weer houdt mogelijk tot en met vrijdag aan. Vooral donderdag is de kans op onweer groot.

De vele onweersbuien vinden hun oorsprong in overblijfselen van orkaan Gert, die 15 augustus ten oosten van Bermuda ontstond. De restanten zijn samengesmolten met een lagedrukgebied tussen IJsland en Ierland, waardoor sinds eind vorige week steeds meer onweercomplexen tot ontwikkeling komen, aldus Weeronline.

Duitsland

Woensdag verwacht Weeronline wolkenvelden en een lichte bui. In Limburg is een kleine kans op onweer. Donderdag keert warme vochtige lucht terug vanuit Duitsland, wat de kans op zwaar onweer vergroot. Vrijdag probeert koele lucht de warme lucht te verdringen, waardoor een grote kans op veel regen met mogelijk onweer ontstaat.

Bekijk de special op NUfoto

Bekijk het actuele weer

Volg de laatste Twitterberichten over het weer