AMSTERDAM - De persoonsgegevens van zeker 2800 mensen staan ten onrechte opgeslagen in een digitaal register waarin de politie de gegevens van verdachten opslaat. Dat schrijft het AD dinsdag .

De Raad van Korpschefs van de politie erkent tegenover de krant dat er fouten in het politieregister staan en laat weten dat het nog jaren kan duren voordat het overzicht hersteld is.

Naast de ongeveer 2300 namen van personen die al zijn vrijgesproken van delicten waarvan ze werden verdacht, komen er naar verluidt ook zo’n 8000 overledenen in het register voor.

“Op individueel niveau zijn de onjuistheden heel erg zorgelijk”, zegt onderzoeker voor het ministerie van Veiligheid Sunil Choenni. “Een bekend voorbeeld is dat van een man die geregistreerd stond als alcoholist en harddrugsgebruiker, terwijl dit totaal niet klopt.”

De fouten kwamen aan het licht dankzij een studie van het onderzoekscentrum van het ministerie.

Een woordvoerder van de Raad van Korpschefs laat weten: “Doordat het systeem verouderd is, moeten wijzigingen handmatig ingevoerd worden. Dit gebeurt helaas niet in alle gevallen snel en accuraat.”