AMSTERDAM - Het aangekondigde extreme weer lijkt mee te vallen. Het KNMI kondigde voor Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel code oranje af, maar de onweersbuien blijven vooralsnog uit. 

"Alle ingrediënten waren aanwezig voor noodweer, maar het wil niet echt lukken", zegt een woordvoerder van Weeronline. Alleen in Drenthe en Overijssel hebben zich enkele pittige onweersbuien gevormd.

Een buienlijn tussen Utrecht en Eindhoven trekt momenteel nog oostwaarts, maar ook daar zit geen extreem weer tussen. "Die buien kunnen nog actiever worden maar zoals het er nu uitziet, trekken die buien zonder veel problemen over."

Meteorologen verwachten dat tegen 19.30 uur de laatste buien naar Duitsland zijn verdwenen. Later op de avond worden nog enkele lichte regenbuien verwacht.

Einde code oranje

Het KNMI heeft zondagavond code oranje voor extreem weer beëindigd. Tot acht uur gold die nog voor het oosten van de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel.

De laatste pittige buien verlieten tegen die tijd het oosten van het land. Eerder was code oranje van kracht voor het hele gebied van de vier provincies. In de rest van het land gold code geel.

Het KNMI waarschuwde tot acht uur nog voor een enkele zware regen- en onweersbui, waarbij het kon hagelen en zware windstoten konden voorkomen, met een snelheid van 75 tot 90 kilometer per uur. Lokaal konden windstoten van 100 kilometer per uur met buien gepaard gaan.

Lees de actuele weersverwachting op onze weerpagina