DEN HAAG - De PVV-politicus Daniel van der Stoep, die woensdag opstapte nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt, heeft zijn rijbewijs moeten inleveren.

Op het politiebureau blies hij 1110 ugl, vijf keer de toegestane waarde van 220 ugl (0,5 promille).

Dat bleek donderdag uit een politiebericht over het ongeval op de Raamweg in Den Haag. Toen Van der Stoep daar om 18.00 uur reed, had hij niet door dat het verkeer voor hem stilstond.

Volgens de politie botste hij vermoedelijk zonder te remmen achterop de auto voor hem, die weer op het voertuig daarvoor knalde. De aangereden bestuurders kwamen met de schrik vrij.

De 30-jarige Van der Stoep zat voor de PVV in het Europees Parlement. PVV-leider Geert Wilders en de delegatieleider van de partij in het Europees Parlement, Barry Madlener, lieten na de bekendmaking van Van der Stoep al weten het voorval zeer te betreuren en de beslissing van Van der Stoep te respecteren.

Zijlstra

Auke Zijlstra volgt de Europarlementariër op, zo maakte Wilders donderdag bekend. Zijlstra stond bij de Europese verkiezingen zesde op de kandidatenlijst van de PVV. Eerder was hij ict-projectmanager en beleidsmedewerker op het ministerie van Binnenlandse Zaken.