AMSTERDAM - Augustus wordt gemiddeld duidelijk droger dan juli en Nederland kan rekenen op een fraaie nazomer.

Dat verwachten de meteorologen van Weeronline in een dinsdag gepubliceerd rapport (pdf).

Hoewel de tweede zomermaand net zo wisselvallig en koel is begonnen als juli eindigde, lijkt de zomer zich in de tweede helft van augustus echt te herstellen.

Het weerinstituut concludeert dat extreme weersomstandigheden elkaar op logische wijze opvolgen.

Ocenaanwater

Het relatief koude oceaanwater door de strenge winter veroorzaakte een zeer droog en zonnig voorjaar, dat weer voor een vroege zomer zorgde in mei en begin juni. De daarop volgende grote hoeveelheid neerslag begon wel al eerder dan Weeronline in mei verwachtte.

“In plaats van weerrecords die steeds weer de wieg vormen voor volgende extremen, gaan we er nu vanuit dat de seizoenen hun grootste grillen wel hebben vertoond”, zegt meteoroloog Hans Roozen.

Droog

De zomer raakt momenteel over de ‘neerslagpiek’ heen en de temperaturen stijgen naar het voor augustus gemiddelde 22,1 graden celsius of zelfs iets daarboven. September en oktober zullen naar verwachting van de meteorologen van Weeronline ook relatief droog zijn.

De meteorologische zomer duurt nog twee weken. Nu al staat de zomer van 2011 op de zesde plek qua slechtste zomers sinds 1901, zo bleek maandag al uit gegevens van MeteoConsult.

Bekijk het actuele weer op NU.nl/weer

Bekijk foto's van het zomerweer op NUfoto