DEN HAAG - Advocaat Job Knoester wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een psychiatrisch rapport over de dader van het bloedbad in Alphen aan den Rijn vrijgeeft.

Volgens Knoester is dat van cruciaal belang voor zijn cliënt, de jongeman die wordt vervolgd omdat hij van de plannen van Tristan van der Vlis af zou hebben geweten, maar niet naar de politie stapte. Het rapport zou kunnen aantonen dat het terecht was dat de verdachte de dreigementen niet serieus nam, aldus Knoester.

Hij stelde desgevraagd dat hij bij de raadkamer van de rechtbank in Den Haag een procedure is gestart om het rapport van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP) toe te voegen aan het strafdossier.

Uit dat onderzoek bleek dat Tristan, die in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en vervolgens zichzelf doodschoot, schizofreen was.

Het OM wil dat rapport niet vrijgegeven uit oogpunt van de privacy. ''We geven nooit een rapport over een verdachte aan de advocaat van een andere verdachte'', stelde een woordvoerster.

Zorgvuldig

''Het gaat om een heel uitgebreid rapport waar we eerder heel zorgvuldig informatie uit hebben geselecteerd die we hebben gecommuniceerd.''

Maar volgens de advocaat kan zonder dat rapport geen goede rechtszaak worden gevoerd. ''Het is cruciaal om te kunnen beoordelen hoe Tristan van der Vlis erbij zat. Hij deed uitlatingen aan het adres van mijn cliënt.

Maar de vraag is; hoe serieus moest hij die dreigementen nemen? Met wat voor een persoon hebben we te maken?'', stelde Knoester. Hij zei het OM te hebben aangeboden de inhoud van het rapport achter gesloten deuren te behandelen.

Verdachte

Wie de verdachte precies is, houden Knoester en het OM nog geheim. Het gaat in ieder geval om een jongeman, die geen familielid of een hulpverlener is.

Het is ook nog onduidelijk wanneer de rechtszaak tegen de verdachte plaatsvindt. Hij kwam in beeld toen hij zich vrijwillig meldde voor een verhoor bij de politie. De man zit niet vast. Op het vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van een jaar.