AMSTERDAM - De militaire vakbonden begrijpen niet dat de politietrainingsmissie in Kunduz nog steeds niet van de grond is gekomen.

Zowel de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV als de AFMP eist serieuze opheldering van het ministerie van Defensie en van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Militairen die deelnemen aan de missie in Afghanistan noemen de operatie een 'logistieke puinhoop', meldde de NOS zondag.

Ondanks dat ze er al zes weken zitten, hebben ze nog niets kunnen doen. Een groot deel van het materiaal is nog niet aangekomen en er zouden te weinig tolken aanwezig zijn.

Transport

VBM/NOV-voorzitter Jean Debie snapt niet dat het weer mis is gegaan. Vooral de fouten rondom het transport steken hem. "Ze hebben toch ruim de tijd gehad om alles voor te bereiden", zegt hij. "Als je naar Kunduz gaat, wil je toch meteen aan de slag gaan. Nu zitten veel militairen niets te doen."

Ook Wim van den Burg, voorzitter van de militaire vakbond AFMP, vindt het buitengewoon teleurstellend dat er fouten zijn gemaakt. "In het verleden is dat ook al gebeurd bij de missie naar Uruzgan", reageert hij. "Dit is heel slecht voor het moreel. Voor de militairen is het frustrerend dat ze geen werk hebben."

Ministerie

Het ministerie maakte zondag juist bekend dat de Nederlandse politietrainers voor het eerst zelfstandig gepatrouilleerd hebben. Volgens Van den Burg reageerde het ministerie ten tijde van de logistieke problemen in Uruzgan precies hetzelfde. "Toen hebben wij ook al gevraagd hoe dat kwam. Blijkbaar hebben ze niet geleerd van hun fouten."

In Kunduz moeten de Nederlanders de Afghaanse politie helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven. De missie duurt nog tot medio 2014.