LEEUWARDEN - De oudste inwoner van Nederland, Geertruida Draaisma, is overleden. Ze was 109 jaar oud.

Dat heeft wijkzorgcentrum De Hofwijck in Leeuwarden, waar ze woonde, vrijdag laten weten.

Geertruida Draaisma was sinds november 2010 de oudste inwoner van Nederland. Ze werd op 25 februari 1902 geboren in het Friese Makkum. De vrouw woonde sinds 15 jaar in wijkzorgcentrum De Hofwijck.

Haar 'geheim' was, zo zei ze op een persconferentie die voor haar 109e verjaardag werd gehouden: veel wandelen, ontspannen, sober leven, alles met mate maar wel genieten.

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden en de Friese loco-commissaris van de Koningin Sjoerd Galema kwamen haar persoonlijk feliciteren.

Nieuwe oudste inwoner

Voor zover bekend is Cor Geurtz uit Rotterdam nu de oudste ingezetene van Nederland. Hij werd op 4 mei 109 jaar en was al 's lands oudste man. Cornelis Jacobus Geurtz wil geen publiciteit, daarom is ook onbekend hoe het met de man gaat.

De oudste Nederlandse vrouw is H.J. Goorman-Dommerholt uit Gorssel (De Borkel). Zij werd geboren op 16 oktober 1902.

Hendrikje van Andel

Het record van oudste levende mens stond tussen mei 2004 en augustus 2005 op naam van de Nederlandse vrouw Hendrikje van Andel. Zij werd 115 jaar en twee maanden oud.

Onlangs overleed de oudste mens in Europa, de Italiaanse vrouw Venere Pizzinato, op 114-jarige leeftijd. Zij was de op twee na oudste mens van de wereld. De Amerikaanse Besse Cooper en de Japanse Chiyono Hasegawa, beiden 114, zijn net iets ouder.