ROTTERDAM - Het Nederlandse Rode Kruis heeft een nieuw fonds opgericht om kwetsbare gemeenschappen weerbaarder maken tegen dreigende rampen.  

Het nieuwe fonds krijgt de naam van de erevoorzitter: het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Dat maakte het Rode Kruis vrijdag bekend.

Uit het fonds moet voorlichting en training op het gebied van rampenvoorbereiding worden betaald. Met gerichte acties wil het de risico’s op en de gevolgen van rampen verminderen.

''Door onder meer de zelfredzaamheid van mensen te versterken en hun bewustzijn van risico’s te vergroten, zorgen we dat minder mensen het slachtoffer wordt van rampen’’, aldus het Rode Kruis. Het nieuwe fonds wordt 12 september gepresenteerd tijdens een benefietavond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Natuurrampen

Het aantal natuurrampen is de laatste decennia flink toegenomen, constateert het Rode Kruis.

''Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van extreem weer, zoals overstromingen, droogtes of hittegolven. Klimaatverandering is hier een belangrijke factor in. Ook aardbevingen en industriële ongelukken veroorzaken wereldwijd veel slachtoffers."

Evacuatieplannen

Het fondsgeld moet praktische hulp bieden aan mensen, zoals het verbeteren van de kwaliteit van hun huizen en het opzetten van waarschuwingssystemen en evacuatieplannen.

''Maar ook door bomen te planten, irrigatie aan te leggen en boeren zaden te verstrekken die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, zodat natuurgeweld minder schade aanricht.’’