LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden twintig maanden celstraf geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk, tegen een 32-jarige basisschooldocent uit Joure.

De man zou onder meer stiekem foto's hebben gemaakt van zijn leerlingen uit groep vijf tijdens het douchen na de gymles.

Datzelfde deed hij bij jongetjes uit het voetbalteam dat hij trainde. De zaak kwam begin dit jaar aan het licht na een melding van een ouder.

Internetkennis

J. zou de afbeeldingen hebben gemaakt tussen 2006 en 2011. In totaal werden op zijn computer en telefoon ruim 6400 verschillende pornografische foto’s aangetroffen. Een aantal daarvan betrof foto’s van de douchende jongens. De foto’s van de voetballers speelde hij door aan een internetkennis.

Het OM vroeg de rechters om de man ook te ontzetten uit zijn onderwijsbevoegdheid en hem een locatieverbod op te leggen voor plaatsen waar groepen jongeren van jonger dan 16 jaar komen. Ook meent de aanklager dat een langere proeftijd dan de gemiddelde nodig is: vijf in plaats van twee jaar.