AMSTERDAM - Het gaat goed met de in Noord-Korea vermiste Utrechtse postzegelverzamelaar Willem van der Bijl. Dat zegt een woordvoerder van een Noord-Koraanse ambassade tegen RTV Utrecht. 

Waar de Nederlander exact is, zegt de man niet te weten.

Welke ambassade RTV Utrecht heeft gesproken, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de Noord-Koraanse ambassade in Zwitserland meldt niet te weten hoe het Van der Bijl gaat.

"We wachten op informatie over hem", aldus deze zegsman. Ook de woordvoerder die RTV Utrecht sprak stelt op meer informatie te wachten. Noord-Korea heeft geen ambassade in Nederland.

Willem van der Bijl vertrok enkele weken geleden naar Noord-Korea om zeldzame postzegels te zoeken. Vorige week zou de filatelist terugvliegen naar Nederland, maar hij is spoorloos.

Buitenlandse Zaken

Bezorgde familieleden hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken ingeschakeld, maar dat kan weinig doen omdat Nederland geen diplomatieke betrekkingen heeft met de communistische dictatuur.

Woensdag werd bekend dat de vermiste Utrechter is opgedoken in een artikel in de Pyongyang Times. In het stuk prijst Van der Bijl het kiesstelsel in het geïsoleerde land.

"Dit is mijn 24e bezoek aan Noord-Korea, maar de eerste keer dat ik een stemlokaal bezocht. Ik ben erg onder de indruk van de vrije en democratische verkiezingen en heb meer begrip gekregen voor de situatie in Noord-Korea", citeert de krant Van der Bijl.

Of het echt de woorden van de Nederlander zijn of dat ze afkomstig zijn uit de propagandamachine van het land, is echter onduidelijk.