DEN HAAG - De rijksrecherche heeft de laatste jaren meer schietincidenten onderzocht waarbij de politie is betrokken.

Dat blijkt donderdag uit het jaarverslag van deze dienst. In 2006 werden er 14 van deze zaken onder de loep genomen. Afgelopen jaar waren dat er 25.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Korpschefs komt de stijging van de afgelopen jaren door de toename van geweld tegen de politie.

Ook worden criminelen steeds vaker op heterdaad betrapt, zoals bijvoorbeeld overvallers. Daarom komen agenten ook sneller direct met hen in confrontatie.

Noodweer

De zegsman wijst erop dat de politie niet zomaar schiet. ''Uit de onderzoeken van de rijksrecherche van schietincidenten in 2010 blijkt dat de politie in alle 25 gevallen juist heeft gehandeld'', vertelt hij. ''Er was telkens sprake van noodweer.''

Schietincidenten vormen de grootste categorie tactische onderzoeken van afgelopen jaar voor de rijksrecherche.

Corruptie

Daarna besteedt de dienst in aantallen onderzoeken gezien het meeste aandacht aan ambtelijke corruptie. In 2010 werden 15 van dit soort onderzoeken gedraaid. Dat is overigens de helft minder dan in 2006 en 2007.

''Hieruit mag niet worden afgeleid dat ambtelijke corruptie minder vaak voorkomt'', benadrukt de rijksrecherche. ''Want niet alle voorvallen worden gemeld.''