ROTTERDAM - Paul Smits legt per direct zijn functie als directeur van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam neer.

Hij heeft dit in overleg gedaan met de raad van toezicht, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Na de uitbraak van de Klebsiellabacterie in het ziekenhuis lag de functie van Smits onder vuur. De bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op, maar eind mei dit jaar erkende Smits pas dat er een probleem was.

Vorige maand bood hij nog wel openlijk zijn excuus aan, maar dat bleek nu te laat. Sinds oktober zijn 27 mensen die besmet waren met de bacterie overleden.Er wordt nog steeds onderzocht in hoeverre de besmetting heeft bijgedragen aan het overlijden. Het ziekenhuis komt dinsdagavond of woensdagochtend met een nieuwe update over het aantal besmettingen.

Teruggeven

Smits heeft bij zijn vertrek recht op een, zoals bij afsluiten van zijn contract afgesproken, basisjaarsalaris van bijna 236.000 euro. Een Kamermeerderheid van PVV, CDA, PvdA, GroenLinks en SP vindt dat hij deze gouden handdruk moet teruggeven.

De PVV vindt het ''in één woord schandalig'' dat Paul Smits bij zijn vertrek nog zo veel geld meekrijgt. Het CDA doet een moreel beroep op Smits af te zien van de vergoeding. Ook de SP noemt het ''bizar dat zo iemand een gouden handdruk meekrijgt’’.

''Hij legt zijn functie 3 weken te laat neer en loopt naar buiten met ruim 2 ton. Dat is het belonen van wanbeleid. Ik heb er geen woorden voor. Deze man heeft gespeeld met mensenlevens'', zegt PVV-Kamerlid Karen Gerbrands. Ze gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om opheldering vragen.

Gefaald

SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt het ''heel schrijnend'' dat Smits zo mag vertrekken. ''Het heeft er toch alle schijn van dat hij gefaald heeft bij het bestrijden van de bacterie.''

De PvdA noemde Smits' vertrek ''heel verstandig''. Aanvankelijk zei de partij te kunnen leven met de vergoeding, maar bij nader inzien vindt de PvdA dat Smits de ruim 2,3 ton toch moet inleveren.

De VVD stelt dat de Kamer niet gaat over dergelijke vergoedingen en ook geen valse verwachtingen moet wekken over teruggeven. De liberalen kunnen zich wel goed voorstellen dat Smits en de raad van toezicht van het ziekenhuis met een moreel kompas in het achterhoofd nog eens goed in de spiegel kijken.

Vertrouwen

Het ziekenhuis laat weten dat het herstel van het vertrouwen van de patiënten nu centraal staat en een nieuw bestuur moet daar invulling aan geven. ''We willen een fris en schoon gezicht aan het hoofd'', aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Smits was sinds 2004 directeur. Bij zijn vertrek heeft hij recht op een, zoals bij afsluiten van zijn contract afgesproken, basisjaarsalaris van een kleine 2,5 ton. Hij krijgt geen extra pensioen- of bonusuitkering, zo liet een woordvoerder weten. Het ziekenhuis hoopt zo snel mogelijk een opvolger te benoemen. ''Ik hoop binnen een week of enkele weken.''