AMSTERDAM - De grachtenparade van de Gay Pride in Amsterdam begon zaterdag droog en zonnig. Tegen het einde van de lange parade zijn de deelnemers echter alsnog natgeregend.

De kop van de roze stoet was net aangekomen op het eindpunt bij het Oosterdok toen het water plots met bakken uit de hemel kwam vallen.

Het merendeel van de boten bevond zich tijdens de korte felle regenbui echter nog op de Prinsengracht en de Amstel.

De laatste boot achterin de stoet was pas uit de startblokken. Een donkere wolk en harde wind gingen aan de stortbui vooraf.

Start

De 16e editie van de Canal Parade in het centrum van Amsterdam ging zaterdagmiddag droog en met aangename temperaturen van start. De honderdduizenden bezoekers langs de Prinsengracht kregen vanaf de eerste boot een zingend welkom.

In totaal doen dit jaar 80 boten aan de parade mee, waaronder ook boten van de Nederlandse regering, het ministerie van Defensie en de gemeente Amsterdam.

Gezellige drukte

Woordvoerders van de gemeente Amsterdam melden dat de parade beter wordt bezocht dan vorig jaar toen 380.000 mensen op het festival af kwamen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente stonden de toeschouwers rijendik aan de kant. Ook de politie sprak van een gezellige drukte. Er zijn volgens beide woordvoerders geen noemenswaardige incidenten te melden, hoewel de straatfeesten in de binnenstad van Amsterdam nog gaande zijn.

In de Reguliersdwarsstraat, de Halvemaansteeg en om de hoek aan de Amstel is het extreem druk. Mensen staan volgens de politie schouder aan schouder.

Volgens ProGay is het nautische homo-evenement gladjes en voorspoedig verlopen. Er was volgens haar sprake van een positieve sfeer en een overweldigend enthousiasme bij zowel de deelnemers als het publiek. ''Het doet zichtbaar iets voor de stad en voor de tolerantie van homoseksuelen'', zei Hemelaar.

Bekijk foto's van de Canal Parade op de NUfoto special