DEN HAAG - Erwin L., de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets zou hebben gegooid, wil voorkomen dat de rechtbank in Den Haag hem tbs oplegt.

Zijn advocate, Mariëlle van Essen, heeft vrijdag laten weten dat zij en haar cliënt een rapport laten maken om tegenwicht te bieden aan de rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC).

Beide rapporten worden op 6 september bij de rechtbank in Den Haag besproken.

Volgens de planning van de rechtbank doet zij op 20 september uitspraak, een dag voordat het incident een jaar geleden is en L. een jaar in voorlopige hechtenis zit.

Heropend

De rechtbank had de zaak al helemaal behandeld en zou uitspraak doen, toen ze op 18 maart de zaak heropende.

Om volledig geïnformeerd te zijn, vond de rechtbank observatie van L. in het PBC noodzakelijk. Dit tot verbazing van Van Essen. De offcier van justitie had geëist dat L. opgenomen zou worden in een psychiatrisch ziekenhuis.

Bekend

Erwin L. heeft bekend dat hij de kaarshouder heeft gegooid naar het rijtuig waarmee koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de traditionele rijtoer door Den Haag maakten.

Hij heeft dat gedaan omdat hij vindt dat Beatrix onrechtmatig op de troon zit. Het was volgens de advocate niet de bedoeling dat het projectiel iemand zou raken.