AMSTERDAM - De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak wordt sinds woensdag geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC).

De advocaat van de 27-jarige Robert M., Tjalling van der Goot, heeft hem vrijdag bezocht. "Het begin van voor hem zeven lange weken", twittert de raadsman.

Dat M. rond deze tijd psychisch zou worden onderzocht in het PBC, werd op 17 juni bekendgemaakt tijdens de tweede pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank.

Zijn echtgenoot Richard van O. wordt al enige weken onderzocht in het PBC, hij wordt verdacht van medeplichtigheid. De rapportages worden in november verwacht.

Jonge kinderen

De Letse M. heeft bekend 87 jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt, zowel bij hem thuis, op oppasadressen en in crèches waar hij werkte. De ouders van 139 kinderen hebben zich gemeld, maar of die ook allemaal zijn misbruikt, is onduidelijk. 76 ouders of ouderparen hebben aangifte gedaan.

De volgende procedurele zitting staat gepland voor 14 september. Het einddossier is pas op zijn vroegst in december klaar. Dan moeten ook een kinderpsycholoog, -arts, en -psychiater hebben gerapporteerd over de effecten op de kinderen en hun ouders. In december wordt mogelijk een regiezitting gehouden. De twee echtelieden zitten dan een jaar vast.
 

Lees alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons nieuwsdossier