DEN HAAG - In Bonaire is een onrustige en zelfs explosieve situatie ontstaan door de abrupte invoering van nieuwe Nederlandse wetten.

Dat zegt Cynthia Ortega-Martijn, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, vrijdag in een interview op de website van Binnenlands Bestuur.

Bonaire is sinds oktober een bijzondere gemeente van Nederland. Hierdoor is een overgang nodig van oude Antilliaanse naar nieuwe Nederlandse wetten. Hoewel er sprake zou zijn van een overgangsperiode, ziet Ortega-Martijn nu dat honderden Nederlandse wetten ineens en tegelijkertijd zijn ingevoerd.

Specialist

De situatie levert volgens Ortega-Martijn concrete problemen op voor inwoners van het eiland. Zo kunnen mensen die ziek zijn en behandeld moeten worden door een specialist in het buitenland plots niet meer rekenen op begeleid transport. Mensen met een bijstandsuitkering en partnerinkomen worden met terugwerkende kracht gekort.

Ortega-Martijn spreekt van ''veel bestuurlijke onduidelijkheid'' en vindt dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) moet beslissen wat er gaat gebeuren.