AMSTERDAM - In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis was mogelijk in 2008 al sprake van besmetting door de Klebsiellabacterie.

Uit gegevens van een onderzoeksteam die het AD in handen zegt te hebben, blijkt naar verluidt dat er al in dat jaar patiënten besmet zijn geraakt met een ziekenhuisbacterie. Of het toen echt al om Klebsiella ging is niet te achterhalen omdat er geen monsters meer zijn.

De onderzoekers hebben in ieder geval vastgesteld dat de huidige uitbraak al in 2009 begon, zo schrijft de krant vrijdag.

Tot nu toe is steeds gemeld dat de besmetting in oktober vorig jaar uitbrak. Dat werd echter pas eind mei van dit jaar bekendgemaakt. Inmiddels zijn 79 mensen besmet met de bacterie. 27 van hen zijn overleden.

Klebsiella

Tussen maart 2008 en september 2010 zouden 56 mensen besmet zijn geraakt met een zeer zeldzame ziekenhuisbacterie, die volgens deskundigen goed de Klebsiellabacterie had kunnen zijn. 

"De besmette patiënten die zijn geteld, bleken allemaal precies op dezelfde manier resistent tegen de meeste soort antibiotica als dragers van de Klebsiella Oxa-48-bacterie", aldus een anonieme deskundige.

Het onderzoeksteam oordeelt volgens de krant dat er in 2009 al groot alarm had moeten worden geslagen.

Reactie

Het Maasstad Ziekenhuis spreekt dit in een reactie echter tegen en zegt dat het artikel van het AD "pertinente onwaarheden" bevat. "Het onderzoeksteam van hoogleraar Infectieziekten Marc Bonten heeft die uitspraak nooit gedaan", zo luidt de verklaring.

Onderzoeksleider Bonten laat vrijdagmiddag weten te willen beklemtonen dat de informatie, anders dan het AD beweert, niet afkomstig is van zijn onderzoeksteam.

Controle

Het Maasstad Ziekenhuis meldde dinsdag dat het de uitbraak onder controle heeft. 2102 patiënten worden nog steeds verdacht van besmetting. Bij hen worden kweektesten afgenomen om te kijken of ze drager zijn van de bacterie.