AMSTERDAM - In Nederland hebben inmiddels 15 musea de noodklok geluid over hun voortbestaan. Zij hebben zich aangemeld bij het Meldpunt Bezuinigingen, liet de Nederlandse Museumvereniging donderdag weten.

De Museumvereniging heeft het openbare meldpunt op internet een maand geleden gelanceerd naar aanleiding van kortingen van het kabinet en gemeenten op subsidies voor musea.

De belangenvereniging vreest dat een deel van ons nationale erfgoed door de bezuinigingen zal verdwijnen.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur stelde dat musea over 2010 en 2011 gemiddeld 17,5 procent aan eigen inkomsten verworven moeten hebben om voor overheidsgeld in aanmerking te komen. Sommige musea zetten alles op alles om aan deze norm te voldoen.

Zo moet Museum Boerhaave in Leiden het komende halfjaar 700.000 euro aan extra inkomsten binnenkrijgen om open te kunnen blijven. Met acties en campagnes proberen de instellingen donateurs en sponsors te werven.

Beheer

Veel musea duchten de toekomst door gemeentelijke saneringen. Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder krijgt vanaf 2013 van de gemeente 15 procent minder subsidie.

Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg ziet het budget in 2015 met 40 procent dalen, waardoor ''het beheer van de collectie niet langer op een verantwoorde manier kan gebeuren.''

Onvermijdelijk

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam zegt dat het ''onvermijdelijk is'' dat het zijn publieke functie op termijn zal moeten staken als de subsidies wegvallen. Volgens het Stadsmuseum Harderwijk staat alle medewerkers ontslag te wachten en moet het museum verder met vrijwilligers.

Niet alle bezorgde musea staan op de website van het meldpunt vermeld. Een aantal heeft de melding in vertrouwen gedaan bij de Museumvereniging en wil niet dat deze openbaar wordt gemaakt. Nederland telt 30 rijksmusea en daarnaast nog zo'n 500 andere musea.