SCHIPHOL - De hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, secretaris-generaal Joris Demmink, moet verschijnen bij de getuigenverhoren in de zogenoemde Chipsholzaak.

Een woordvoerder van het gerechtshof in Amsterdam heeft dit bevestigd.

Het verhoor zal naar verwachting eind september plaatsvinden. De ondervragingen gaan over de vervanging van drie rechters bij de rechtbank in Haarlem in een procedure van projectontwikkelaar Chipshol tegen Schiphol.

Deze zaak draaide om een conflict over de bebouwing van het Groenenbergterrein in de omgeving van Schiphol. Chipshol meent dat de rechterswissel vlak voor de uitspraak erg nadelig voor het bedrijf heeft uitgepakt.

Bouwverbod

De drie Haarlemse rechters hadden Schiphol in 2005 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Chipshol, omdat het bedrijf door een bouwverbod zijn bouwplannen vlakbij de luchthaven niet kon realiseren.

Toen de rechters in 2007 de hoogte van de vergoeding zouden bepalen, werden zij vervangen door nieuwe rechters. De nieuwe rechters veroordeelden Schiphol tot een schadevergoeding van 16 miljoen euro. Chipshol had een schadevergoeding van ruim 97 miljoen euro geëist.

Chipshol wil van Demmink weten of in zijn contacten met de toenmalige president van de rechtbank Haarlem, de omstreden rechterswissel aan de orde is geweest.