MAASTRICHT - De Maastrichtse coffeeshops willen de overlast door drugstoeristen in de Limburgse hoofdstad met gemiddeld 20 procent terugdringen.

Zij doen dat door binnenkort alleen nog Nederlanders, Belgen en Duitsers in de coffeeshops toe te laten.

Dat maakte voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht VOCM donderdag bekend. De gemeente liet in een reactie weten het plan ter kennisname aan te nemen en er niet achter te staan.

Flyers

Het plan scheelt volgens Josemans op jaarbasis zeker een half miljoen bezoekers. Vanaf september krijgen klanten in de coffeeshops flyers waarop staat dat de toegang voor mensen buiten de buurlanden vanaf oktober niet meer is toegestaan.

Ook wordt dit nieuws in september in Frankrijk, Luxemburg, Italië en Spanje verspreid middels een mediacampagne, aldus Josemans.

Landelijk beleid

Maastricht laat in een reactie weten het landelijke beleid over de invoering van het ingezetenencriterium af te wachten.

De gemeente waarschuwt bovendien voor mogelijke discriminatie. De vraag is of je een Fransman de toegang kunt weigeren en een Belg niet, aldus een woordvoerder van de gemeente. De VOCM denkt dat dit juridisch wel mogelijk is.