AMSTERDAM - Een psychotherapeut uit Leerdam die vorig jaar geschorst werd voor intimidatie en het stellen van een verkeerde diagnose werkt desondanks nog gewoon met patiënten.

Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Ook zou hij betrokken zijn bij de onlangs vanwege fraude in opspraak geraakte Zeeuwse verslaafdenopvang In de Vrijheid. De therapeut ontkent.

De man zou zijn patiënten stelselmatig hersenspoelen, verkeerde diagnoses zoals borderline en narcisme stellen, en behandelingen opvoeren die nooit hebben plaatsgevonden.

Hoger beroep

De psychotherapeut kan met patiënten blijven werken omdat het Centraal Tuchtcollege zijn hoger beroep nog moet behandelen. Dat laat echter al bijna een jaar op zich wachten.

Een groep van 24 ex-medewerkers en ex-patiënten vindt dit onverantwoord. Ze denken dat hij zelf last heeft van een persoonlijkheidsstoornis in de vorm van grootheidswaan. De groep vraagt het college zo snel mogelijk uitspraak te doen. De meeste ex-medewerkers zijn ooit als patiënt binnengekomen.

Bij de christelijke verslaafdenopvang in Wemeldinge zou de therapeut na een kort bezoek psychiatrische diagnoses stellen. Zo kon de directeur van de stichting voor deze patiënten hogere persoonsgebonden budgetten aanvragen.

Gefraudeerd

Daarbij is mogelijk voor tonnen gefraudeerd, meldde de Volkskrant vorige week al. Het zorgkantoor in Goes en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken de zaak.

De therapeut zegt in een reactie tegen de krant dat zijn patiënten niet zelf de diagnose kunnen stellen. Hij zou nooit een diagnose hebben gesteld na slechts een kort gesprek van enkele minuten. Ook zou hij niet hebben gefraudeerd.