HILVERSUM - De voormalige commandant van Dutchbat III, Thom Karremans, houdt er rekening mee dat hij zich in Nederland voor een rechter moet verantwoorden.

Dat zei hij woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

De tv-makers vroegen hem hoe hij aankijkt tegen de mogelijke rechtszaak waar oud-Dutchbattolk Hassan Nuhanovic en de nabestaanden van de elektricien van Dutchbat, Rizo Mustafic, op aansturen.

Deze mensen willen dat de Dutchbattop voor de militaire rechtbank in Arnhem wordt gedaagd. Zij vinden dat Dutchbat deze moslimmannen niet van de basis had mogen zetten.

Aansprakelijk

Onlangs oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen. In het interview zegt Karremans dat hij wellicht op termijn naar de rechtbank in Arnhem moet.

''Ja, daar houd ik rekening mee. (...) Achteraf heeft men de verkeerde beslissing genomen. En dat 'men' zijn mensen die namens mij beslissingen kunnen nemen en mogen nemen'', aldus Karremans.

Door het stof

''Als inderdaad blijkt dat tussen het vertrek van de familie Mustafic en de laatste vluchtelingen zo veel tijd heeft gezeten, dan ga ik diep door het stof. Dan was er tijd en ruimte geweest om andere maatregelen te nemen. Om ze te redden. Als klopt wat er in de uitspraak van het hof staat.''

Dutchbat wist volgens het hof aan het eind van de middag van 13 juli 1995 dat deze mensen een groot risico liepen, als zij de compound zouden verlaten.

VN

Karremans zei verder dat hij al een maand voor de val van de moslimenclave Srebrenica (juli 1995) aan de bel heeft getrokken over de penibele situatie, maar de VN greep niet in.

Ook reageerde hij op een recente opmerking van de landmachtgeneraal van destijds, Hans Couzy. Die zei dat hij Karremans nooit naar Srebrenica zou hebben gestuurd als hij had geweten dat Karremans toen relatieproblemen had.

''Je zegt dit soort dingen niet en als oud-bevelhebber al helemaal niet'', verklaart Karremans hierover. ''Verraad? Ik vind het natrappen, een dolk in je rug en het zou Couzy sieren als hij excuses zou aanbieden.''