HILVERSUM - Overvallers zouden twee jaar lang een enkelband moeten krijgen nadat ze hun straf hebben uitgezeten.

Volgens de Taskforce is langdurig toezicht op overvallers nodig omdat 80 procent van hen opnieuw in de fout gaat.

Volgens Frans Heeres, namens de hoofdcommissarissen in de taskforce, is het een kwestie van tijd voor de eerste enkelband wordt uitgereikt.

Directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland vindt dat een enkelband eventueel alleen in combinatie met begeleiding gebruikt zou moeten worden.

''Het heeft geen zin als een overvaller niet ook een programma krijgt dat op verandering van zijn gedrag is gebaseerd.''

Uitstel van problemen

Advocate Inez Weski denkt dat de enkelband slechts leidt tot uitstel van problemen, omdat iemand na 2 jaar toch weer zijn gang kan gaan.

Bovendien, vindt ze, wordt de rechter, die gaat over straffen van mensen die een misdrijf hebben begaan, gepasseerd. ''De rechter wordt op deze manier beschouwd als een soort overbodige luxe.''

Overvallen

Het aantal overvallen is het eerste halfjaar van dit jaar overigens gedaald, blijkt uit cijfers van de Raad van Korpschefs.

Een woordvoerder van de raad meldde dat tot en met juni 1120 overvallen plaatsvonden. Dat is 16 procent minder dan de 1326 overvallen uit de eerste 6 maanden van 2010.

Juweliers

Overvallen op juweliers waren er de eerste helft van dit jaar wel meer dan begin 2010: 58 tegenover 36.

De korpschefs van politie zijn blij met de algemene daling, maar het gaat ze nog niet snel genoeg. Vandaar nu het voorstel voor de straffe maatregel van de enkelband, aldus de zegsman.