AMSTERDAM - Orka Morgan gaat voorlopig niet naar een dierenpark in Spanje. Het zeezoogdier moet voorlopig in het Dolfinarium in Harderwijk blijven.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verleende het attractiepark eind juli een vergunning voor de verhuizing naar Spanje. Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, maakten daar bezwaar tegen.

De rechter bepaalde verder dat het ministerie moet onderzoeken wat het beste is voor Morgan. De rechtbank vindt dat staatssecretaris Henk Bleker het besluit over haar toekomst niet kan overlaten aan het Dolfinarium.

Verzwakt

Morgan werd een jaar geleden verzwakt uit de Waddenzee gevist. In Harderwijk kwam het destijds 18 maanden oude dier weer op krachten.

De Orka Coalitie is van mening dat Morgan terug naar de natuur moet, omdat het dier anders vroeg zou sterven in het Loro Parque op het Canarische eiland Tenerife. Orka's, een bedreigde diersoort, zouden gestrest en agressief worden van de kleine bassins in parken.

De activisten willen dat Morgan wordt uitgezet in Deltapark Neeltje Jans in een afgesloten baai van de Oosterschelde.

Daar zou het jonge roofdier meer ruimte hebben en langzaam kunnen wennen aan de vrijheid. De coalitie zegt al een orkafamilie bij Noorwegen te hebben gevonden, waarvan het stemgeluid overeenkomt met dat van Morgan.

Experimenteren

Het Dolfinarium meent juist dat de jonge Morgan in de natuur vroeg doodgaat. Ze zou nog niet hebben geleerd om haar eigen voedsel te vinden en contact te maken met soortgenoten. Harderwijk vindt het voorgestelde project van de coalitie ''experimenteren met het dier''.

Het Dolfinarium en de coalitie staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze baseren zich beide op wetenschappelijk onderzoek, maar de meningen van de deskundigen verschillen totaal.

De belangstelling voor de zaak was woensdag groot. Tientallen dierenactivisten en internationale wetenschappers zaten in de volle zaal.