AMSTERDAM - De politie heeft woensdag bij een grootscheepse controle tegen ondergronds bankieren in het World Fashion Centre in Amsterdam zes personen aangehouden.

Ook is een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen, maakte de politie bekend.

Aan de controle werkten de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en de vreemdelingendienst mee. Naast een kleine honderd personeelsleden werden ook geld-, drugs- en explosievenhonden ingezet.

Omstreeks 10.00 uur vielen de ploegen toren 3 van het WFC binnen. Ze onderwierpen vooraf geselecteerde bedrijven aan een controle. Uit onderzoek zou blijken dat een aantal ondernemers in de toren zich bezighoudt met criminele praktijken.

Geweldsincidenten

Aanleiding voor het onderzoek vormt een aantal recente geweldsincidenten bij het modehandelscentrum aan het Koningin Wilhelminaplein.

''De controles in het WFC maken deel uit van een uitgebreide aanpak van politie en justitie om criminelen uit de anonimiteit te halen en verdere vermenging van onder- en bovenwereld te voorkomen'', aldus recherchechef Jouke de Jong.

De politie vermoedde dat een aantal hier gevestigde bedrijven zich zou bezighouden met zogeheten ondergronds bankieren, zo blijkt volgens een woordvoerder uit onderzoek.

Handgranaat

Zo werd op 30 mei Bali Mode aan het Koningin Wilhelminaplein beschoten en op 20 juni gooide een onbekende een handgranaat naar het pand. Hierdoor ontstond grote schade. De politie zag in het onderzoek een link tussen het recente geweld en een onderwereldbank.

Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers. Dat netwerk zorgt ervoor dat criminelen aan elkaar betalingen kunnen doen zonder administratieve sporen na te laten.

Grote controle bij WFC