ROTTERDAM - Op een Nederlands motorjacht is in de Engelse stad Southampton 1200 kilo cocaïne gevonden die voor Nederland bestemd was.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag gemeld dat de vondst al op 1 juni is gedaan en dat er dinsdag in Nederland zes verdachten zijn aangehouden.

Onder hen zijn een 60-jarige man uit Meppel, de vermoedelijke eigenaar van het jacht, en een man van 44 uit Amsterdam die opdrachtgever zou zijn. De cocaïne heeft een handelswaarde van ongeveer 45 miljoen euro, aldus het OM.

Voor het Verenigd Koninkrijk is het de grootste vangst ooit, meldden de autoriteiten daar. In Nederland zijn wel eens grotere vangsten gedaan. Eind juni werd in de Rotterdamse haven nog 2500 kilo coke gevonden in een container met ingeblikte perziken.

Bewijs

De Nationale Recherche en de Britse douane werkten samen aan de zaak. In Southampton is de boot zo lang mogelijk vastgehouden, zodat intussen bewijs verzameld kon worden tegen de verdachten.

Tegen verdachten die het jacht wilden ophalen, werd gezegd dat het niet zeewaardig meer was. Wekenlang hebben de verdachten gedacht dat de cocaïne niet was ontdekt.

Behalve de 60-jarige verdachte uit Meppel heeft de recherche ook zijn drie zoons van 34, 32 en 27 uit Heusden en Waalwijk opgepakt. In Amsterdam werd naast de vermoedelijke opdrachtgever van het drugstransport nog een 44-jarige man gearresteerd.

Onderzoeksrechter

De verdachten worden vrijdag in Rotterdam voor de onderzoeksrechter geleid, die beslist of het OM de mannen langer vast mag houden.

Op ingenieuze wijze was de cocaïne verstopt in het zwemplateau van het motorjacht Louise, dat in een transportschip van de Britse Maagdeneilanden naar Southampton is gebracht. Justitie vermoedt dat de drugs in Venezuela in de Louise zijn verstopt.

De Meppelaar en zijn zoons overlegden volgens het OM vaak op een jachtwerf in Waalwijk. Daar zijn bij doorzoeking onder meer diverse vuurwapens en munitie in beslag genomen. Ook confisqueerde de politie computers, administratie, telefoons en ongeveer 1 miljoen euro aan contant geld.

Nederlandse cocaïnevangst in Engeland